Hitra dostava in brezplačna poštnina nad 49 €
Hitra dostava in brezplačna poštnina nad 49 €

Ali je tvoj menstrualni cikel normalen?


Menstrualni ciklus je ključen del ženskega reproduktivnega sistema, ki igra pomembno vlogo pri plodnosti in zanositvi. Reden cikel pomeni redno ovulacijo, kar lahko olajša zanositev.


Menstrualni ciklus je ključen del ženskega reproduktivnega sistema in pomembno vlogo pri plodnosti in zanositvi. Razumevanje kako deluje in kakšen je  normalen cikel, lahko pomaga pri načrtovanju družine ter pri prepoznavanju morebitnih težav s plodnostjo.

Kaj je normalen menstrualni ciklus?

Normalen menstrualni ciklus traja povprečno 28 dni, vendar se lahko pri različnih ženskah razlikuje in traja od 21 do 35 dni. Ciklus je sestavljen iz več faz:

  • Menstrualna faza (1. do 5. dan):

Začetek cikla je označen z menstruacijo, ki traja od 3 do 7 dni. To je obdobje, ko se izloči maternična sluznica, ki se je zgradila v prejšnjem ciklu.
Folikularna faza (1. do 13. dan):

Hkrati z menstruacijo se začne folikularna faza, v kateri hormoni stimulirajo rast foliklov v jajčnikih. Eden izmed teh foliklov bo dozorel v jajčno celico. Hormoni estrogeni povzročijo, da se maternična sluznica ponovno zgosti.

  • Ovulacija (14. dan):

Približno sredi cikla se zaradi porasta luteinizirajočega hormona (LH) sprosti zrela jajčna celica iz jajčnika v jajcevod. Ta proces se imenuje ovulacija in je ključnega pomena za zanositev. Jajčna celica preživi približno 24 ur, v tem času pa lahko pride do oploditve.

  • Lutealna faza (15. do 28. dan):

Po ovulaciji se preostanek folikla preobrazi v rumeno telesce (corpus luteum), ki proizvaja hormon progesteron. Progesteron pripravi maternično sluznico za morebitno vsaditev oplojene jajčne celice. Če do oploditve ne pride, raven progesterona pade, kar sproži menstruacijo in začetek novega cikla.


Vpliv menstrualnega cikla na plodnost

Plodnost ženske je tesno povezana z njenim menstrualnim ciklom, saj so nekatere faze cikla bolj ugodne za zanositev kot druge.

1. Plodno obdobje:

Plodno obdobje ženske običajno traja približno 5-6 dni: 4-5 dni pred ovulacijo in dan ovulacije. Sperma lahko v ženskih reproduktivnih organih preživi do pet dni, zato spolni odnos v tem obdobju poveča možnosti za zanositev.

2. Neredni ciklusi:

Neredni menstrualni ciklusi lahko otežijo določanje ovulacije in s tem plodnega obdobja. Vzroki za neredne cikluse vključujejo stres, spremembe telesne teže, prekomerno vadbo, hormonska neravnovesja in zdravstvene težave, kot so sindrom policističnih jajčnikov (PCOS) ali motnje ščitnice.

3. Ovulacijske motnje:

Težave z ovulacijo, kot so anovulacija (ko ne pride do ovulacije) ali oligoovulacija (redka ovulacija), lahko vplivajo na plodnost. Pogosto so posledica hormonskih neravnovesij in jih je mogoče zdraviti z zdravili ali spremembami življenjskega sloga.


Nasveti, kako lahko urediš svoj cikel in izboljšaš svojo plodnost.

Obstajajo različni načini za izboljšanje plodnosti, če ima ženska težave z menstrualnim ciklusom ali zanositvijo:

  • Spoznaj in sledi svojemu ciklu:

Redno spremljanje menstrualnega cikla lahko pomaga pri določanju plodnih dni. Uporaba aplikacij za sledenje ciklu ali metod, kot so merjenje bazalne telesne temperature in spremljanje cervikalne sluzi, lahko poveča natančnost.

  • Upoštevaj pravila zdravega načina življenja:

Uravnotežena prehrana, redna telesna vadba, vzdrževanje zdrave telesne teže in izogibanje stresu so ključni dejavniki za zdrav menstrualni ciklus in optimalno plodnost. Prav tako se priporoča uživanje vitamina B6, ki uravnava delovanje hormonov, ter omega-3 maščobnih kislin, ki podpirajo zdravje reproduktivnega sistema.

  • Pomoč ginekologa:

Če ima ženska težave z nerednimi ciklusi ali ovulacijo, je priporočljivo obiskati ginekologa ali specialista za plodnost. Zdravstveni strokovnjak lahko priporoči teste za ugotavljanje vzrokov in ustrezno zdravljenje, kot so hormonske terapije ali zdravila za spodbujanje ovulacije.



Normalen menstrualni ciklus je ključen za žensko plodnost in zanositev. Razumevanje svojega cikla in prepoznavanje znakov ovulacije lahko bistveno pripomoreta k uspešnemu načrtovanju nosečnosti. 

Za ženske, ki se soočajo z nerednim menstrualnim ciklom ali težavami s plodnostjo, priporočamo FertilUp. Ta prehranski dodatek vsebuje sestavine, ki dokazano uravnavajo delovanje hormonov (vitamin B6) in izboljšujejo plodnost (cink). FertilUp ponuja naravno podporo tvojemu reprodukcijskemu in hormonskemu sistemu ter pomaga ustvariti optimalne pogoje za zanositev.




Priporočamo tudi



  • 3x FertilUp za moške + 3x Omega-3
    3-mesečni paket (90 dni)
    rating
    164,70€  135,95€
    Naroči
  • Fertilup za oba
    FertilUp za moške & FertilUp za ženske
    rating
    65,90€  58,65€
    Naroči
  • 3x FertilUp za ženske + 3x Omega-3
    3-mesečni paket (90 dni)
    rating
    164,70€  135,95€
    Naroči
  • FertilUp za ženske + Omega-3
    1-mesečni paket (30 dni)
    rating
    54,90€  49,95€
    Naroči
  • FertilUp za moške + Omega-3
    1-mesečni paket (30 dni)
    rating
    54,90€  49,95€
    Naroči
Slide right
Slide left

Stopite v stik z nami Arrow down


Pošlji
Izdelava: MMstudio
Payments Secure
InfinivitFertilupFemisolHemosens
Zapri zapri Na spletnih straneh FertilUp.si uporabljamo piškotke z namenom zagotavljanja
spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih brez njih ne bi mogli
nuditi.

Z nadaljnjo uporabo spletnih mest soglašate z uporabo piškotkov.
Če piškotkov ne želite, jih lahko onemogočite v nastavitvah.